Ile zarabia piekarz? Zawód piekarza jest jednym z najstarszych na świecie. Pomimo to nie cieszy się dużą popularnością. Sprawdź, jaka jest mediana zarobków w tym zawodzie i na jakie benefity możesz liczyć, podejmując pracę w piekarni!
Przy wyborze miejsca pracy jednym z podstawowych kryteriów jest wysokość przeciętnego wynagrodzenia w danym zawodzie. W profesji piekarza aż połowa zatrudnionych zarabia poniżej wysokości przeciętnego wynagrodzenia w Polsce. Najgorzej wynagradzani piekarze to pracownicy małych piekarni. Na najwyższe zarobki mogą liczyć zatrudnieni w renomowanych przedsiębiorstwach o długim rynkowym stażu i wysokiej renomie. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, ile zarabia piekarz i na jakie wynagrodzenie możesz liczyć, podejmując się tej profesji.
Spis treści
Zarobki piekarza – rozkład wynagrodzenia
Zastanawiasz się, ile zarabia piekarz? Zgodnie z oficjalnie podawanymi danymi, średnie miesięczne wynagrodzenie całkowite na stanowisku piekarza wynosi około 3390 złotych brutto. Połowa zatrudnionych na tym stanowisku pracy otrzymuje pensję w wysokości oscylującej w granicach z przedziału do 2700 do 4210 złotych brutto. 25% najgorzej wynagradzanych piekarzy zarabia poniżej 2700 PLN brutto, a 25% najlepiej opłacanych piekarzy może liczyć na miesięczne dochody przekraczające 4210 PLN brutto. Pomocnik piekarza to osoba, która dopiero jest szkolona do wykonywania zawodu. Z tego względu płaca na tym stanowisku wynosi mniej niż w przypadku piekarza.
Ile zarabia piekarz? Przeciętne zarobki piekarza w Polsce
Analiza aktualnych ofert pracy pozwala stwierdzić, że przeciętne wynagrodzenie osoby pracującej na stanowisku piekarza wynosi około 3900 złotych brutto. Jest to kwota o 800 złotych niższa od przeciętnego wynagrodzenia w Polsce ogółem.
Czy opłaca się zostać piekarzem? Benefity w pracy piekarza
Osoba wypiekająca pieczywo może liczyć na różnorodne popularne benefity. Najczęstszym jest świadczenie socjalne. Jego dostępność w swoim miejscu pracy potwierdziło 16% piekarzy. Kolejno pracownicy mogą skorzystać z dobrowolnego ubezpieczenia na życie w prywatnych towarzystwach ubezpieczeniowych (12%). Nierzadko piekarze otrzymują bony towarowe oraz żywieniowe. Te ostatnie najczęściej przy okazji zbliżających się świąt.
Elementy wpływające na płacę w zawodzie piekarza
To, ile zarabia piekarz, uzależnione jest od wielu czynników. Wśród tych najistotniejszych można wymienić:
- długość stażu pracy;
- wielkość firmy;
- lokalizację przedsiębiorstwa.
W zawodzie piekarza obowiązuje zasada, że im dłuższy czas pracy, tym wyższe wynagrodzenie. Wiąże się to z poziomem posiadanego doświadczenia, wiedzy oraz zakresem samodzielności. Zazwyczaj większe firmy są w stanie zapewnić swoim pracownikom wyższe wynagrodzenie od niewielkich rodzinnych przedsiębiorstw. Najwyższe stawki proponują wielkie zagraniczne korporacje. Duże przedsiębiorstwa zapewniają też wiele świadczeń socjalnych.
Zakres obowiązków na stanowisku piekarza
Osoba zatrudniona na omawianym stanowisku pracy nie musi posiadać wykształcenia wyższego i żadnych certyfikatów. Wystarczy odpowiednie przeszkolenie do wykonywania zawodu oraz pozytywnie zdany egzamin z tego zakresu. Piekarz powinien mieć umiejętności opiewające przede wszystkim o wytwarzanie wszelkiego rodzaju pieczywa, głównie chlebów i bułek. Dodatkowo powinien przestrzegać zaleceń i wymogów sanitarnych oraz zasad BHP.
Warunki pracy piekarza wymagają dobrej kondycji i zdrowia
Warto pamiętać, iż praca piekarza to głównie przepracowane noce. Świeże pieczywo najbardziej potrzebne jest nad ranem, kiedy ludzie idą do pracy lub szkoły. Piekarz będzie nosił ciężkie worki z mąką, a jego praca w głównej mierze będzie stojącą i przy wysokich temperaturach – pieczywo wypiekane jest w dużych, rozgrzanych do kilkuset stopni piecach.
Wiesz już, ile zarabia piekarz. Zarobki piekarzy nie należą do najwyższych, ale są w stanie zagwarantować spokojne przeżycie. Zaletą jest to, że w zawodzie nie brakuje miejsc pracy i nie istnieje wymóg posiadania wykształcenia wyższego, aby uzyskać zatrudnienie. Istotne jest to, że piekarze pracują głównie na nocne zmiany, ponieważ klienci oczekują świeżego pieczywa rano.